Hoe onderhoud je een Jacuzzi ®?

Ben jij een bezitter van een prachtige jacuzzi? Dan ben je daar natuurlijk heel zuinig mee. Om jou zo lang mogelijk te laten genieten van je jacuzzi is onderhoud van groot belang, dit geldt ook voor je opblaasbare jacuzzi.

Bekijk hier ons aanbod aan onderhoudsproducten.

Het goed onderhouden van je jacuzzi bestaat uit meerdere delen die wij graag met je bespreken:

  1. Voorzorgsmaatregelen
  2. Hoe onderhoud je het water
  3. Hoe maak je de jacuzzi schoon
  4. Filters reinigen en vervangen
  5. Accessoires voor jacuzzi onderhoud 

 

1. Voorzorgsmaatregelen

Goed jacuzzi onderhoud begint al op het moment dat jij de jacuzzi in huis haalt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de locatie en een jacuzzi afdekking.

Plaats de jacuzzi op de juiste plek

Een jacuzzi is zowel geschikt binnenhuis als buitenshuis. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de exacte locatie. Je wilt natuurlijk geen risico lopen dat je bij het neerzetten er kans is dat je jacuzzi wordt beschadigd. Daarbij is het niet makkelijk om de jacuzzi weer te verplaatsen als het eigenlijk ergens anders had moeten staan.

Bij het kiezen van een locatie is de ondergrond van belang. Zet je jacuzzi op een stevige, schone en eventueel verharde ondergrond. Hierdoor staat de jacuzzi stevig en kan je eventuele schade voorkomen. Ook is de jacuzzi inbouwen mogelijk of je zwemspa inbouwen.

Wanneer een jacuzzi ingebouwd moet worden is het belangrijk dat de materialen die gebruikt worden en het beton van uitstekende kwaliteit zijn. Meer informatie over inbouwen jacuzzi

Eerst onder de douche voordat je de jacuzzi betreed

Staat je jacuzzi op de juiste plek en ben je klaar om er optimaal van te genieten? Neem dan eerst een douche. Het gebruik van bijvoorbeeld gel, wax, make-up of bodylotion kunnen de waterbalans aantasten op het moment dat het in het water terecht komt. Daarnaast kunnen deze producten zorgen voor schuim in je jacuzzi. Bekijk hier producten om je waterbalans optimaal te behouden.

De kwaliteit van het water is van groot belang omdat schoon en helder water er niet alleen frisser uitziet, het ook nog eens belangrijk is voor je gezondheid. Zo kunnen bacteriën en schimmels in het water kunnen klachten als diarree, huiduitslag en geïrriteerde ogen veroorzaken. Bekijk hier producten om je water schoon te behouden.

Niet alleen verzorgingsproducten maar ook zeepresten kunnen het water aantasten en zorgen voor schuim in de jacuzzi. Spoel daarom niet alleen jezelf goed af maar spoel ook je zwemkleding goed uit.

Dek je jacuzzi af wanneer deze niet gebruikt wordt

Echt lekker ontspannen is het niet als je in een jacuzzi waarin takjes, bladeren en insecten drijven. Zorg er daarom voor dat je een jouw jacuzzi afdekt wanneer je hem niet gebruikt. Hierdoor houd je niet alleen het water schoner, je houdt zo ook de warmte langer vast. Dit bespaart weer op de kosten om hem op temperatuur te behouden. Bekijk hier jacuzzi afdekkingen.

2. Hoe onderhoud je het water

Je wilt je jacuzziwater natuurlijk schoon en fris houden. Dit is niet alleen lekkerder om in de zitten het is ook nog eens ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Bekijk hier chemicaliën om je pH-waardes goed te houden.

Warm water of stilstaand water is een broedplaats voor bacteriën, schimmels en algen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het water in de jacuzzi troebel wordt het kan er ook toe leiden dat je last krijgt van diarree, geïrriteerde ogen of huiduitslag.

Het wateronderhoud gebeurt op verschillende manieren:

  • Water verversen
  • Water laten stromen
  • Water desinfecteren

Eigenlijk zou je elke keer nadat je jouw jacuzzi hebt gebruikt het water moeten verversen. Dit is echter een arbeidsintensieve klus waar je niet altijd op zit te wachten. Daarnaast is het zonde van het water, zeker als het net lekker op temperatuur is.

Daarom wordt het aangeraden om in ieder geval eens in de 3 maanden het water van je jacuzzi te verversen. Ongeacht of je vaak in je jacuzzi zit of niet. Het water kan namelijk na verloop van tijd muf worden en zit dan vol met dode bacteriën en uitgewerkte chemicaliën.

Gelukkig hebben de meeste opblaasbare jacuzzi’s een handige afvoerklep waarmee je het water makkelijk kan laten weglopen. En wanneer al het water er uit is kan je ook direct de jacuzzi schoonmaken.

Naast het water verversen is het belangrijk om het water te laten stromen. Stilstaand water is een broedplaats voor bacteriën en algen. Het gevolg hiervan is dat je groen zwembadwater hebt, en dat ziet er niet zo fris uit. Het is daarom belangrijk om, zeker als je de jacuzzi een tijd niet gebruikt, te zorgen dat de pomp zo nu en dan het water in beweging houdt.

Hoe schoon jij je jacuzzi ook probeert te houden, je ontkomt niet aan dat bacteriën en schimmels in je water. Daarom is het belangrijk dat jij het water in je jacuzziwater desinfecteert. Doe je dit niet dan kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid.

Het desinfecteren van je badwater kan je doen met chloor of met zwembadzout. In beide gevallen zijn er drie waarden die je regelmatig moet testen. De chloorwaarde, de pH waarde en de alkaliteit.

De alkaliteit (TA) houdt de pH waarde in stand en de pH waarde zorgt er voor dat de desinfectiemiddelen hun werk kunnen doen.

Ph waarde jacuzzi

Chloorwaarde jacuzzi

Alkaliteit jacuzzi

Chemisch chloor

6.8 – 7.8 (7.2 ideaal)

1.5 – 2 ppm

100 – 150 ppm

Zoutwatersysteem

6.8 – 7.8 (7.2 ideaal)

0.5 – 1 ppm

100 – 150 ppm

3. Hoe maak je de jacuzzi schoon

Jacuzzi onderhoud betekent je jacuzzi schoonmaken! Verwijder regelmatig takjes en bladeren met een schepnet. Heb je een grote jacuzzi dan kan je een telescopische steel aan je schepnet vastmaken zodat je makkelijk vuil kan verwijderen zonder dat je zelf nat wordt. Bekijk hier schoonmaak producten.

Bacteriën en schimmels zorgen ervoor dat het water in je jacuzzi troebel wordt. Algen kleven zicht graag vast aan de zwembadwanden en bodem en zorgen ervoor dat jouw jacuzzi gevuld is met groen zwembadwater. Niet een heel aantrekkelijk gezicht.

Daarom is het belangrijk om de bodem en wanden van je opblaasbare jacuzzi regelmatig schoon te maken.

Voor dat je aan het schoonmaken van de jacuzzi zelf begint is het belangrijk om ook de leidingen te reinigen. Dit wordt vaak vergeten maak kan je eenvoudig doen met speciaal reinigingsmiddel. Voeg het reinigingsmiddel aan het water toe en laat de pomp even aanstaan zodat het middel goed door het water verspreid wordt.

Zodra de leidingen zijn gereinigd kan je beginnen met het schoonmaken van de jacuzzi zelf.

Het schoonmaken van je jacuzzi kan je het beste doen als deze leeg is. Laat daarom eerst het water uit de jacuzzi lopen. In de meest gevallen heeft een opblaasbate jacuzzi een handige afvoerstop. Sluit de afvoerslang aan op de afvoeropening om zo makkelijk het water uit de jacuzzi te laten lopen.

De binnenkant van de jacuzzi kan je het beste schoonmaken met een zachte doek spons, of speciale borstel zodat je de opblaasbare jacuzzi niet beschadigd. Er bestaan speciale, zachte, schoonmaakmiddelen waarmee je de bodem en wanden goed schoon krijgt. Zorg ervoor dat je geen bijtende of schurende schoonmaakmiddelen gebruikt omdat deze je opblaasbare jacuzzi kunnen beschadigen.

Vergeet niet om de hoofdsteunen en de cover te reinigen. Op de hoofdsteun kunnen resten van haarverzorgingsmiddelen achter blijven en ook de cover komt regelmatig in contact met het water. Als deze schoon zijn heb je minder vervuiling van je water.

4. Filters reinigen en vervangen

De pomp van je opblaasbare jacuzzi pompt al het water door de filter van je jacuzzi die vervolgens al het vuil, dat in het water terechtkomt, opvangt. Dit betekent dat na enige tijd de filter vol raakt, het water van de jacuzzi troebel wordt en hierdoor onaangenaam gaat ruiken. Bekijk hier filters.

Het is belangrijk om je filter regelmatig te vervangen en te reinigen. Hoe vaak je de filter moet reinigen hangt af van hoe vaak je de jacuzzi gebruikt en hoe makkelijk er vuil in je jacuzziwater terecht kan komen. Staat je jacuzzi buiten en dek je deze niet af dan is de kans groter dat er meer vuil in terecht komt dan wanneer je een jacuzzi cover gebruikt.

Optimaal is om de filter bij dagelijks gebruik minimaal 1 keer per week te vervangen maar wacht niet langer dan een maand. Tussentijds dien je de filter regelmatig te reinigen.

Zorg er altijd voor dat de pomp van de jacuzzi uit staat op het moment dat je de cartridge gaat vervangen of gaat reinigen.

Het reinigen van de filtercartridge doe je eenvoudig door de filtercartridge te verwijderen uit de behuizing en deze af te spoelen met een tuinslang. Je kan ervoor kiezen om daarnaast een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken of een filterreiniger in de vorm van een soort borstel of kam.

De nieuwe of schone filtercartridge plaats je vervolgens weer terug in de behuizing.

5. Accessoires voor jacuzzi onderhoud

Ben je zuinig op je jacuzzi en onderhoud je deze goed dan heb je er langer plezier van. Maar dat neemt niet weg dat je natuurlijk liever in je opblaasbare jacuzzi bubbelt dan bezig bent je jacuzzi schoon te maken of ander onderhoud moet plegen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere accessoires die noodzakelijk zijn voor jouw jacuzzi onderhoud en accessoires die het jacuzzi onderhoud een stuk makkelijker maken.

Jacuzzi covers

Een cover is een essentieel onderdeel voor jouw jacuzzi. Het zorgt voor isolatie van jouw jacuzzi en houdt vuil zoals bladeren, takjes en insecten buiten op het moment dat jij geen gebruik maakt van je jacuzzi. Bekijk onze covers.

Zonder cover komt er vuil uit de lucht in jouw jacuzziwater. Dit betekent dat je vaker in de weer moet met een schepnetje om het grove vuil eruit te scheppen. Met een cover komt er minder vuil in en ben je dus ook minder tijd kwijt met scheppen.

Behalve vuil houdt het ook regenwater tegen. Regenwater kan de kwaliteit en de hygiëne van het water beïnvloeden. Dit kan de pH-waarde en de waarde van het chloor en alkaliteit beïnvloeden.

Covers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

Schepnet

Wanneer er dan toch bladeren of takjes in je jacuzzi drijven dan kan je deze het beste verwijderen met een schepnet. Met een telescopische steel kan je dit makkelijke vanaf de rand doen zonder je spa in te hoeven. Bekijk hier onze schepnetten.

Borstels

Je opblaasbare jacuzzi schoonmaken kan je het beste doen met een zachte doek of een speciale zachte borstel. Deze borstel verwijdert vuil van de jacuzzibodem en wanden zonder dat deze beschadigd raken. Bekijk hier onze borstels.

Voor extra gemak kan je een telescopische steel op je borstel zetten zodat je makkelijk bij de bodem van je zwembad kan.

 

Chloordispensers

Desinfecteer je jouw opblaasbare jacuzzi met chloortabletten? Dan is het belangrijk dat je een chloordispenser gebruikt zodat het chloor gelijkmatig wordt afgegeven aan het water. Chloortabletten mogen namelijk niet direct in de jacuzzi worden gegooid. Bekijk hier onze chloortabletten.